Ludvig 3,5 år (bilder från Turkiet)

Linus är hemma denna veckan (är fortfarande på varannan vecka schema Italien/Sverige) och passar på att leka med barnen idag som tagit ledigt från föris. Dom har åkt till farmor och farfar i Vallentuna och kommer inte hem förrän efter middag, så jag har en heeel dag själv. Välbehövligt och härligt!

Så jag passar på att köra Ludvigs utvecklingsinlägg direkt! Det var ju liksom ett tag sedan… Kanske var det på hans tvåårsdag? Minns inte att jag skrev något liknande när han blev tre? Vilket fall, det blir en jämförelse med statusen sist…

Han…
… är fortfarande längst bland sina kompisar och är ca 110 cm nu. Vet att han inte fick åka Vilda Musen på Gröna Lund i somras som har 110 cm gräns, men var nära och han har vuxit sedan dess. Vikten tippar jag ligger på kring 16kg. Lång och smal! I kläder använder han varierande storlekar och allt från 104-116. Vissa kläder till och med mindre.
… äter nästan ingenting på morgonen, lite till lunch, och gärna mycket efter förskolan. Ofta vill han dessutom ha mackor strax innan han ska sova PLUS att han fortfarande dricker välling. Han gillar enkel mat, och till skillnad från när han var yngre så vill han INTE ha stark mat, men han älskar fisk. Som det kan förändras.
… kan absolut inte somna själv… Och vi har helt gett upp att han ska (försökte vi ett år senast kanske?), utan ligger bredvid tills han somnat. Sen han slutade vila mitt på dagen så tar det oftast inte många minutrar innan han somnat. Han får alltid välja själv vart han ska sova, dvs i sin eller min säng, och det är väl 50/50 vad han väljer. Oavsett vart han somnar så kommer han dock alltid in till mig under natten. Tyvärr gråter han alltid när han vaknar vilket jag inte förstår. Borde han inte veta vid detta laget att han alltid är välkommen in till mig? Somnar om igen gör han snabbt.
… slutade med blöja på dagen vid drygt 2 år, med napp vid 2,5 år, blöja på natten vid nästan 3 och vila på dagen samma.
… går hos både logoped och oralspecialist för att träna på tal och att röra tungan. Han opererades ju för kort tungband förra hösten och även om hans tal utvecklas i jämn takt sedan dess så ligger han ju efter. Främst är problemet att han inte kan uttala F och S i början av ord utan använder H istället, men han ligger även efter när det kommer till att bygga meningar med korrekt grammatik. Som tex imperfekt har han problem med.
… är väldigt följsam och vi upplever ingen trots. Däremot har han ofta lock för öronen eller väljer åtminstone att ignorera vad vi säger till honom. Så tex om många treåringar lägger sig och skriker för att det var fel skor på morgonen så är det snarare så att Ludde hittar tusen andra saker att göra/titta på än att just sätta på sig skorna.
… visar sina känslor tydligt och är bra på att sätta ord på dom. Så länge man är lyhörd så kan man oftast komma ur jobbiga situationer, men skulle man ignorera vad han försöker säga sätter han sig på tvären.
… leker med allt möjligt och har egentligen inga direkta preferenser när det gäller leksaker. Han gillar väldigt mycket att leka med sina vänner och är väldigt fysiskt aktiv utomhus. Inomhus sitter han helst vid teven.
… sjunger inte så mycket längre helt själv, men han följer alltid med i teveprogram och filmer och kan introlåtarna till dom flesta programmen på Barnkanalen.
… tycker om möjligt ännu mer om förskolan nu. Dom är 7 stycken i hans Knytte-grupp, och dom verkar ha en härlig energi i gruppen och alla är fina vänner och respekterar varandra. Vi umgås en hel del även utanför förskolan med flera av föräldrarna.
… är ju fortfarande helt badtokig och kan nu trampa vatten om han inte bottnar. Det nästa är definitivt att lära honom att simma. Nästa sommar gör han det!
… är totalt ointresserad av att lära sig cykla och grejar inte det med stödhjul ens. En del av mig känner att han kommer hamna efter om vi inte övar, men en annan del känner att det är bättre att vänta tills han är intresserad och redo.
… har superroligt med Filippa och är mestadels en fantastisk storebror. Älskar verkligen hur han kallar henne för ”älskling” eller ”gumman” för att jag gör det. Ibland blir det dock lite tjuvnyp och tex tycker han det är superskoj att trycka fast henne i soffan med en kudde vilket Filippa tycker mindre om.
… längtar ihjäl sig efter Casper och är superintresserad av bebisar i allmänhet. Han har lovat att hjälpa mamma med lillebror och se till att lillasyster inte hittar på något bus..
… är en fantastiskt go, känslig, empatisk, kramig och generös kille. Och mammas största älskling! ❤

IMG_7705
IMG_7408
IMG_7440
IMG_7433
IMG_7333
IMG_7646
IMG_7648

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s