Kort tungband

Man skulle ju kunna säga att jag är något av en expert på tungband vid det här laget. För er som inte hängt med så länge så kan jag dra vår historia kortfattat.

Luddes liv fick en dramatisk start pga ett extremt kort tungband som gjorde att han inte kunde lapa i sig mjölken när han sög på bröstet och gick därför ner ett halvt kilo de första dagarna. Läkaren fick klippa 9 mm (vilket är väldigt mycket på en 1 vecka gammal bebis), men ansåg att det var möjligt att mer skulle behövas.

Och när Ludde var 2,5 år blev det dags då hans tal var mycket försenat. Denna gång var det inte ett enkelt klipp, utan en operation under narkos med stygn. Operationen var lyckad och talet kom igång, men han är fortfarande nästan ett år bakom i sin talutveckling. Dock är det inga problem med språkförståelsen och han har stort ordförråd men sämre uttal och grammatik.

Innan Filippa föddes var jag orolig att hon skulle få samma problem då kort tungband är ärftligt, men jag såg direkt att hennes tunga var helt fri och rörlig. Dock har hon eventuellt ett annat problem. Mer om det sen.

Casper å andra sidan har jag sedan bb misstänkt att det varit något som måste åtgärdas (även om deras barnläkare inte tyckte det). Dels bara genom att titta i munnen på honom, men även sättet han ammar på. Han släpper vakumet om och om igen, och det hörs ett klickande ljud. Som tur är får han i sig mat oavsett, men även en massa luft som ger magknip och överdrivna kräkningar.

Idag hade Ludde en läkartid för att kolla sin tunga då vi diskuterat med vår logoped huruvida utvecklingen kräver ytterligare en operation. Jag är väldigt glad att kunna berätta att bara sedan oktober när remissen skrevs så har rörligheten och kontrollen i hans tunga utvecklats jättemycket och inget ytterligare ingrepp behövs! Så himla skönt och jag var så stolt över Ludde som så duktigt gjorde vad läkaren och logopeden bad honom. Fina killen! Han fick en Bamsetidning och lite choklad som belöning. ❤

Eftersom jag hade detta möte med proffsen så passade jag på att ta med mig Casper för att förhoppningsvis få ett utlåtande. Dom var superfina och hjälpsamma och när vi var klara med Ludde kikade dom på Casper. Det tog ungefär en sekund för läkaren att konstatera att jag hade rätt. Och inte nog med att Casper hade kort tungband, hans läppband var också kort.

Så jag fick fylla i lite papper, Casper fick lokalbedövning som gavs med två tops, och sen klipptes hans tungband. Snabbt och odramatiskt. Efteråt satte jag mig i väntrummet och ammade och blödningen slutade direkt. Dock insåg jag att en stor del av problemet med amningen är det korta läppbandet  vilket gör att överläppen liksom viks in och greppet om bröstet blir lidande. Dom klipper inte båda samtidigt, men vi kan komma tillbaka snart igen för att klippa läppbandet.

Och det är alltså detta som jag tror Filippa också behöver. Vi kom inte på detta förrän vi lämnat sjukhuset, men Linus har sedan tidigare reflekterat över att hennes läppband är kort. Och tydligen kan det påverka både tänder och tal, så vi måste kolla detta.

Alltså dessa gener som deras pappa bidragit med… Han fick klippa sitt tungband när han var bebis, och hans mamma (farmor) vet med sig att hon skulle ha behövt göra detsamma. Som tur är har vi helt fantastisk sjukvård i Sverige och vi får gratis hjälp både med att åtgärda felen och sen att öva hos logoped två gånger i månaden. Helt otroligt!

Eftersom jag är en självutnämnd expert på området så är det bara att fråga om ni undrar över något. 😉 Nej men seriöst, om jag kan vara till någon hjälp är det bara att ställa frågor i kommentarsfältet. Det är ju det bloggen är till för. Att dela erfarenheter tillsammans! 

image

12 reaktioner till “Kort tungband

 1. Finns väl ingen bättre o fråga än en erfaren mamma😊 hur ser kort läpp band ut?
  Ivars läppband sitter lixom nästan ihop med tandköttet precis ovanför tänderna o han gör ofta illa sig i blöder där, hände ofta när han var liten o hade napp o nappen tryckte upp överläppen😕
  Kram o hälsa alla ungar o hundar

  1. Japp, låter precis som kort läppband! Förutom att det kan göra ont så kan det bli svårt att uttala vissa vokaler. Och tänderna kan växa fel. Oftast är det tandläkaren som upptäcker och klipper bandet men om jag var du hade jag bett bvc skicka remiss till en specialist. Om ni har såna i Borlänge 😉 Pöss!

 2. Hej!
  Jag hittade nyss till dom blogg genom instagram, jag ligger och söker efter tips. Det är nämligen så att jag har en 3 veckors bebis här hemma som sedan dag 2 har skrikit, haft ont i magen och försökt kräkas. Han kräks ibland men oftast hulkar han bara då han inte får upp tillräckligt för att kunna ”spotta” ut det. Och jag håller verkligen på att bryta ihop totalt, dels för att vi inte får sova tillräckligt och dels för att det är så grymt jobbigt att se han så lessen. Han är inte ”normalt” lessen och bars gråter lite grann utan han verkligen gap-skriker och jag känner mig så himla hjälplös.. Vi har nu bytt ersättning från NAN till althera som ska vara mjölkfri och hoppas det ska ge någon effekt, men har du fler tips får du jätte gärna försöka hjälpa mig.

  Kram!

  1. Fy bubblan vad jobbigt det låter! Vid 3 veckor var det nog som värst för oss också. Nu har jag lagt upp mina tips som jag fått. Vissa som jag själv kör på, och andra som jag för vidare. Jag känner flera som säger att tex akupunktur har hjälpt deras bebisar.
   Jag hoppas verkligen att det blir bättre snart! Jag vet hur hjälplös man känner sig och hur sömnlöshet gör att man blir helt galen. Heja dig! Kram!

 3. Hej Anna,

  Vad ”lustigt”! Känns som att Casper och vår son är små kopior av varandra! Ont i magen, kräks i massor och korta tungband. Vi fick klippa tungbandet två gånger. Tyckte att det blev bättre efter det första klippet men sedan blev greppet sämre igen (+ att han inte kunde ta napp) så vi kollade upp det igen och då blev det bra! Sedan när vi började ge ersättning (NAN Sensetive då han kräks massor av Baby Semp) parallellt med amningen så sov han bättre och var mer nöjd.

  Hoppas allt blir bättre nu!

  Kram Malin

  1. Ja, lustigt! 😉 Du var hos Amelie då också gissar jag? Casper har inte fått ett bättre tag om bröstet än, så jag gissar att vi ska klippa igen och då läppbandet.
   Vi kan väl ses och ta en prommis i Viby när temperaturen inte är så vansinnigt låg?

   Kram

 4. Jag vill gärna få invitera dig och alla som misstänker att barnen har kort tungband eller har fått klippt det till Stödgruppen för kort läpp- och tungband på Facebook! Vi vill stå tillsammans och dela och sprida erfarenheter med kort tungband. Amelie är vår ”favorit” också! 🙂

 5. Hej! Min son (nu 11 månader) hade alltid överläppen invikt när han ammade. Märkte idag när jag ville kika på hans två tänder i överkäken att läppbandet går mellan tänderna så att säga. Min fundering är, om han nu har kort läppband, bör jag kontakta någon nu för att åtgärda det eller väntar man? Förutom problem vid amning, kan kort läppband bli ett problem för min son (tänker tex på tal)?

  1. Hej! Hittade denna i min spamkorg??? Vilket fall, ledsen för sent svar! Ja det kan påverka tal, men det är först när de permanenta tänderna kommer som de åtgärdar kort läppband ifall amning inte är problemet. Tror dock inte det påverkar som kort tungband. Vår dotter som är 2,5 har kort tungband och har inga problem med tal så jag håller tummarna att ni inte heller får det!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s