Köksplanering

Johoo det är söndagkväll och nu har jag en hel vecka framför mig med ungarna på förskolan. I know, dålig mamma va? Försök med sliten mamma som behöver kunna tänka klart en stund.

Jag har kommit lite längre med köksritningarna så jag tänkte dela med mig av de och kanske kan få en massa smarta kommentarer från er? Den är ju inte färdig någonstans men lets go! Bilder på hur det ser ut nu kan ni se här. Vi ska alltså bygga ett Ikea kök med Bodsbyn luckor i off-white.

Först en ritning så ni får en överblick av rummet. Fönster på vänster sida med diskbänk. Spishäll rakt fram. Groventré längst in till höger. Och en större öppning längst ner från huvudentrén.

lilla slingan kök överblick.jpeg

Då börjar vi från huvudingången och tittar mot höger. Här hittar vi städskåp, kyl och frys (behåller de nuvarande i vitt) samt inbyggd ugn och micro. Jag hade velat ha just de sistnämnda högre upp men har inte lyckats klura på hur (om) det är möjligt. Hade velat att micron var i samma höjd som frysen. Sen ska allt gå upp i tak men kanske får bli med täckskivor. Hoppas Ikea specialisterna kan hjälpa med den biten! Bredvid blir det bänkskåp samt överskåp (37cm) som går från tak till bänkskiva med vitrindörrar. Osäker på ändamålet men tänker det blir fint. OBS inser att jag glömt ändra handtag på nästan alla dörrar och skålhandtagen ska förstås bara vara på lådorna!

lilla slingan kök kyl

Nu vänder vi oss till vänster och där kommer spishällen vara med fläkt. Jag har ingen aning om vilken fläkt det blir men la in denna temporärt (vi har den i vårt nuvarande kök). I lådorna under bänkskivan blir det förvaring av mat samt kastruller/pannor. Längst till vänster blir det ett hörnskåp med vanliga hyllplan där diverse köksmaskiner som inte används så ofta kan förvaras. Väggskåpen kommer hålla alla tallrikar, glas och skålar. På väggen ska det kaklas men jag är osäker på hur mycket. Antingen helt eller till väggskåpen (gick inte att välja i planeringsverktyget). Funderar lite på att måla väggarna blå men inget är bestämt.

lilla slingan kök

Nu vänder vi oss ytterligare 45 grader och tittar ut genom fönstren som vetter mot väst. En icke-intergrerad diskmaskin kommer vara där (den som finns nu och är bara ett par år gammal) och en stor köksho. Här blir det både lådor för återvinning samt bestick, redskap och annat smått och gott.

lilla slingan kök disk

Sista väggen som är mot hallen funderar jag på att sätta en tallrikshylla där man kan ställa kokböcker och hänga förkläden. Om det blir en blå vägg så kommer denna vägg få bröstpanel.

lilla slingan kök hall

Och här får ni en vy åt höger

vy kyl

och åt vänster.

vy fönster

Bänkskivorna blir förmodligen massiv 4cm ekskiva från Bauhaus som vi oljar i en nötbrun färg. Bauhaus säljer den i 4 meter vilket för att vi bara behöver skarva i hörnan. Golvet är samma som i hela nedervåningen, nämligen detta:

golvgolv närbild

Jag förstår att det inte är för alla med ett sådant mörkt och rustikt golv, men jag älskar det. Så sjukt nöjd. NQD heter märket och säljs via Bauhaus (nej jag har ingen spons men samlar bonuspoäng så det står härliga till!)

Kaklet bli i vitt typ subway tiles. Förmodligen något med lite struktur som denna men med mellangrå fog.

kakel

Bordet hade vi tänkt behålla vårt nuvarande matsalsbord i ek (inte det på bordet men ungefär samma mått) men olja in det med samma nötfärgat pigment som bänkskivan. Stolarna blir nya och blir nog 4 av dessa samt svarta juniorstolar från ikea.

stol reforma

Det ser väldigt trångt ut på bilden men tänk på att stolarna ju inte står ut så långt som de gör på ritningen. Vi har mätt och det borde bli bra, men känns bordet för stort får vi byta ut det till ett nättare.

Belysning har vi inte hittat något än men det blir inte spottar i taket utan troligen något med industriell känsla i mörka toner. Kom gärna med förslag!

Nu har ni en bättre bild av hur vårt kök kommer bli. Har ni missat badrumsinlägget så finns det här. Är det något jag inte tänkt på så säg gärna till!

3 thoughts on “Köksplanering

  1. Åhhh så spännande!! Kommer å bli toppen snyggt detta! känns som att ni tänkt på det mesta m detaljer å så. kul att ni vill dela med er;-)
    Hur ser det ut med avrinningsyta för handdisk? Jag har det inte å har slarvat med oljning av bänkskivan…så nu efter 10 år byter vi vask å slipar upp bänkskivan!

    1. Åh är det så? Jo vi har ju avställningsyta nu och det är ju klart det behövs. 😒 Tack för input/påminnelsen!

  2. Kul att följa! Vi har planer att riva ut hela vårat kök, byggt -90. Och spånar lite hur vi ska göra, men ett IKEA-kök blir det iallafall!
    Får jag fråga vad ni tror det kommer landa på, i runda slängor?

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s