Jag hatar morgnar

Många pratar om att de har dåligt morgonhumör. Hur de avskyr att gå upp och inte vill prata med någon innan sin första kopp kaffe. Men inte jag. Jag vaknar lätt på morgonen, snoozar aldrig och går glatt upp direkt. 

Så varför hatar jag då morgnar? Jo det ska jag berätta. Varje morgon vaknar jag med en förhoppning att just denna dagen ska bli annorlunda. Vi ska alla vara sams och jag ska inte tappa humöret. Ändå blir det kaos och ilskna ord varje morgon.

3 ungar som ingen kan göra något själv tydligen. Jag fixar välling, frukost, torkar rumpor, byter blöjor och lägger fram kläder för dagen. Men frukosten blir alltid fel och yoghurten som man bad om vill man inte längre ha utan nu ska det vara smörgås. Nej en hård macka förstås. Och ägg i alla dess former hamnar slutligen i Tottis matskål om jag nu inte själv käkar upp det.

Här har jag börjat bli ganska irriterad (speciellt denna morgonen när Ludde sa att han ville ha tårtkastning på sitt kalas och när jag sa nej kläckte han ur sig att hans kalas skulle bli jättetråkigt. Tack. Kul att man anstränger sig.) och då är det dags för det svåraste momentet. Påklädning

Jag jagar en Casper som absolut inte vill klä på sig utan mycket hellre springer omkring naken. Samtidigt gormar jag åt dom andra att de ska klä på sig. Filippa klagar på att hon inte alls håller med om mina klädval och Ludde, ja han håller på med precis allt förutom att klä på sig. 

Slutligen kompromissar Filippa och jag och hon får ha på sig en klänning över tröja och leggings. Dock måste JAG klä henne för tydligen har hon slutat kunna göra det själv. Ludde påminner jag sjuttioelvatusen gånger att det är dags för nästa och nästa plagg (nej det räcker inte med kalsonger och strumpor för att åka till föris).

Men det är oftast när det kommer till ytterkläderna som jag tappar det. Casper springer omkring med (Luddes) grusiga stövlar i huset, Filippa gnäller om att det är för mycket kläder och Ludde, jo han går i vanlig ordning omkring och drömmer. Och jag, jag skriker. Säger att jag inte orkar längre och att vi kan strunta i att åka till förskolan. Först då (efter lite tårar) börjar dom samarbeta och frågar -Är du glad nu mamma?

Vid 10 brukar vi rulla fram till förskolan och 3 lyckliga barn och en sliten mamma säger hej då. Måste det vara så här???

Återanvändning av Instagrambild. Tänk vad söta dom kan vara ibland.

Ps: Fick precis samtal från Luddes logoped att vi missade hans tid nu på morgonen… Jag kom åtminstone ihåg Filippas matsäck hon skulle ha med sig idag.

5 thoughts on “Jag hatar morgnar

 1. Åh, lider med dig! Dåliga morgnar är så himla energikrävande. Och energi har man ju inte i överflöd numera… Men jag tror inte ni behöver ha det så, ni har nog bara kommit in i en ond cirkel!

  Vi har oftast helt okej morgnar med en 1,5 åring och en 3,5 åring. Givetvis är det inte samma ekvation när man kastar in ett barn till i leken, men om jag berättar lite hur vi gör så kanske du kan få något tips som du inte redan testat?

  Uppvak- just nu sover hela familjen i samma sovrum eftersom vi renoverar ovanvåningen, men det funkar helt ok. Vi vaknar ungefär samtidigt för det mesta vid 07, och som tur är brukar det inte bli så stor humöskillnad på barnen om de får vakna själva eller om de blir väckta. Bara den store får morna sig lite i sin takt så funkar det att väcka honom. OBS! De går och lägger sig och somnar mellan 19-20 varje dag. Blir det senare så kan morgonen bli hur som helst.

  Frukost. Barnen har börjat plocka fram sina egna tallrikar och glas, de får ta (i stort sett) vilka de vill bara de blir nöjda. Två alternativ ges- havregrynsgröt eller fil med något i (flingor/musli/banan, jag frågar om ETT alternativ beroende på vad som finns hemma. Det är alltså fil med banan eller bara fil). Båda barnen får alltid samma eftersom lillasyster alltid vill ha samma som storebror har oavsett vad det gäller. Så i princip är det han som väljer frukost. Om de inte skulle äta det som bjuds så får de skylla sig själva, jag fixar inget annat. (de får dessutom frukost igen på föris typ direkt när de kommer dit).

  Kläder. Den lilla är superbestämd och faktiskt helt galen när det gäller kläder och ska helst klä på sig själv och bestämma outfit vilket funkar sådär när man är 18 månader. Men jag låter henne härja ett tag och sen brukar hon ge med sig och låta mig hjälpa till med påklädning. Ofta får hon faktiskt välja kläder också, åtminstone ett plagg. Den stora väljer och hämtar kläder själv och klär sen på sig allt, det är ganska viktigt att jag är i närheten och hela tiden kan uttrycka hur förvånad jag är över att han klarar såna svåra saker som att ta på sig strumporna. Typ ”Men du jag får nog hjälpa dig med det, det kan du nog inte själv tror jag.” och sen ”Whaaat, klarade du det själv!?” 🙂 Generellt går det mesta smidigt om jag peppar och berömmer hela tiden, det går av slentrian nu. Typ ”åh tog du den tröjan, den är min favorit också” eller ”det är ju den superfina du fick av mormor ju, vad kul att du tog på den”, osv. Att tävla är också ett säkert kort som vi gör VARJE dag i olika sammanhang, påklädning är inget undantag. Storebror ska alltid vara först med att ha borstat tänderna, klätt på sig ytterkläderna, ätit upp filen, osv. Det funkar jättebra än så länge när inte syrran fattar vad det här med tävling och vinna är, men jag är inte lika säker på att det kommer vara bästa strategin när hon är större. Men det får vi ta då! 😉

  Sist men inte minst, om det varit mycket skrik och bråk på morgonen så brukar vi sätta på favoritlåtarna (crazy frog och skaka rumpa) på HÖG volym i bilen när vi kör till föris och så sittdansar vi. Då blir man garanterat peppad och på bättre humör igen. (Det kan också funka som motivering/hot- ”om du inte gör detta nu så kommer vi inte hinna lyssna på crazy frog i bilen sen”. )

  Oj, vad långt det blev nu, men hoppas du kan få nån sorts inspiration! För att sammanfatta kan man väl säga att mina bästa tips är: fokusera på den store och att han är förebilden och idolen och att han och du är ett team som måste få de andra att göra som ni vill (alltså om HAN är duktig så kommer de andra också att vara det), låtsas att du underskattar dem- barn älskar att imponera, erbjud så få alternativ som möjligt, går de inte med på alternativen så skit i det- dalta inte (obs, säger inte att du gör det idag!), och sist men inte minst- håll ut! Det kommer inte alltid vara så här även om det känns så nu! 🙂 OCH en viktig del i det hela är att vi oftast är två vuxna, åtminstone under delar av morgonen. Det gör STOR skillnad och döm inte dig själv för hårt när du är ensam med dem! Du gör ditt bästa.

  Pepp pepp!

 2. Mycket bra svar Caroline! Anna, du är grym som fixar det själv!!
  Angående kläderna, så vet jag flera av vännerna och föräldrarna på förskolan som skickar dit dem i pyjamas eller i kalsongerna i värsta fall om de inte klär sig själva. Det gillas inte av barnen, så efter en dag är de mycket angelägna att klä på sig själva! 🙂
  Jag har ett barn att fokusera på, så jag kan knappt föreställa mig cirkusen hos dig på morgonen. Du gör ditt bästa och ibland ska man inte ställa så höga krav på sig själv. Kram!!

 3. Min flicka är 3 år och har varit superbestämd med kläder så länge jag kan minnas. Många bråk om kläder har det blivit. Vår lösning: vi väljer kläder kvällen innnan och så sover hon i dem. Funkar bra för oss och klädbråken har minskat sedan vi började med detta.

 4. Ta hjälp så ni slipper hamna i de här situationerna! Nanny/au pair så att du inte blir en så arg mamma. Jag har samma helvete hemma själv med en sambo som jobbar skumma tider. Jag är utbränd och sjukskriven numera.

 5. Jobbig start på morgonen! Vi har ju ”bara” två barn men våra mornar fungerar faktiskt bra då de inte får välja något själva 😀 Upp klockan 7 och lägger då fram kläderna på golvet och ber dem klä på sig samtidigt som jag hoppar in i duschen. När jag är klar har alltid 3-åringen fastnat på vägen (typ en strumpa och kalsonger på..) får tjata massa men när jag är klar (sminkad/påklädd) går jag ner och gör frukost. Han hatar att vara själv uppe så då går det undan!
  Alltid samma varje morgon på vardagar. Macka och ett glas mjölk. Aldrig valmöjligheter och de har inga problem att köpa det, är en rutin. Efter frukost påklädnad igen och sedan på dagis vid 8-tiden.
  På helgerna får de välja frukost men på vardagar samma samma 😀

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s