Pmds studie – avslut

För 6 månader sedan blev jag antagen till en forskningsstudie på Uppsala Akademiska Sjukhus och idag hade jag den avslutande undersökningen i MR (magnetkamera).

För att kort sammanfatta processen så började det med blodprov och samtal med en sjuksköterska som sen gav mig i uppdrag att dagligen fylla i en digital kalender angående mitt mående. Här kan ni läsa mer om den. Efter ett tag (ca 2 månader) konstaterades det att jag visst led av pmds och inte bara vanlig pms.

Jag blev då inbokad på en första MR tid. Dom studerar hjärnan och gav mig därför olika enkla uppgifter att göra när jag låg där. Jag hade en kontroll i varsin hand och fick tex trycka på om höger eller vänster matchade en form i mitten. Dom fotade även hjärnan i viloläge.

Efter det mötet fick jag Premalex eller placebo. Jag fick placebo och var jättebesviken. Här skrev jag om det. När dom tabletterna var färdigätna blev jag undersökt i MR igen.

Men sen fick jag då medicinen som hela studien utgick ifrån, Esmya, och denna gången förstod jag väldigt snabbt att jag fick den riktiga varan. Det började med förkylningssymtom som fanns med i listan av biverkningar, och sen när blödning vid mens uteblev visste jag med säkerhet att jag fått Esmya.

Nu har jag käkat medicinen i tre månader och vad tycker jag?

Först och främst så påverkade medicinen absolut mig och till en början verkade det som PMDSen uteblev. Men sen dök den upp osammanhängande för att med tiden bli värre och vid senaste menscykel var det precis som förut. Mycket mörka tankar och jag har känt mig som en riktigt dålig mamma.

Idag avslutades studien med ett sista pass i magnetkameran och jag har dragit mitt strå till stacken för pmds forskningen. Tyvärr tror jag inte denna medicinen är lösningen, men jag hoppas dom fortsätter forska i ämnet. Jag har nu fått Premalex utskrivet och ska börja ta det vid nästa ägglossning. Jag har ju varit (och är) lite orolig för denna typ av läkemedel, men jag måste prova några månader åtminstone. Såklart kommer jag berätta hur det går här!

Studien gick inte som jag hade önskat, men jag fick:

  • Testa att bli undersökt i en MR. Just denna är från Philips och för ”bara” 7 år sedan jobbade jag faktiskt med att marknadsföra dessa bjässar.
  • Slippa mensvärk och blödningar i 3 månader!
  • Fått Premalex utskrivet vilket egentligen var min ursprungsplan.
  • Tjänat 3000 kr i arvode.
Kategorier PMS

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s